Hoe leert mijn puber…..

 

is iets wat ik mij als ouder, toen mijn kinderen op het voortgezet onderwijs zaten, vaak heb afgevraagd. Ze kwamen ’s middags thuis uit school, gingen wat drinken, daarna hangen op de bank en tv kijken. Na een uurtje vroeg ik dan eens heel voorzichtig “Heb je geen huiswerk?”. Vaak leverde dit een boze blik op, chagrijnig de tv uitzetten en stampvoetend naar boven. Of ze daar echt met hun huiswerk bezig waren, wist ik ook niet.

Nu, vele jaren later als ik ouders hierover in mijn praktijk spreek, denk ik daar nog wel eens aan terug. Met de kennis die ik nu heb, weet ik dat ik het anders had kunnen doen, namelijk het samen maken van een (huiswerk)planning en mij verdiepen in de manier van leren van mijn kinderen.

 

Hoe leert mijn puber?

Om ervoor te zorgen dat je je kind begrijpt bij het maken en leren van het huiswerk is het belangrijk dat je weet op welke manier jouw puber leert. Maar weet je kind dit zelf wel?
Geen kind is hetzelfde en kinderen leren dus op verschillende manieren. Het ene kind vindt het prettig als het helemaal stil is om hem/haar heen terwijl het andere kind dit juist niet prettig vindt en liever met muziek op de achtergrond leert. De één leert aan de keukentafel het best en de ander gaat liever op zijn eigen kamer het huiswerk leren en maken. Ga hier samen met je puber over in gesprek en bedenkt ook eens hoe jij zelf vroeger je huiswerk maakte.

 

Maken van een planning, is dat de oplossing?

Huiswerk maken zonder strijd in huis begint met een goede planning van het huiswerk, maar ook van de invulling van de vrijetijd. Waarschijnlijk  is dit laatste voor je kind nog wel belangrijker, het is namelijk veel leuker dan dat stomme huiswerk. Het maken van een planning doe je, zeker in het begin, samen.  Het is belangrijk dat je goed naar je kind luistert, zodat hij/zij het gevoel heeft dat het zijn/haar planning is. Invullen van de vrije tijd zal je kind dan ook als eerste doen. Stel je voor dat daar geen tijd voor overblijft. Ga hier vooral in mee, je zult merken dat er voldoende tijd overblijft voor het huiswerk.
Bij de invulling van de vrije tijd kun je ook één of meerdere beloningsmomenten inplannen. Dit zijn momenten voor leuke dingen, behalve als het huiswerk nog niet af is. Dan wordt deze tijd namelijk gebruikt om het huiswerk af te maken. Dit vraagt van jou als ouder wel dat je consequent moet zijn, maar na enige tijd zul je merken dat je kind het huiswerk af heeft.

 

Wat  doen als het niet lukt?

Mochten jullie er samen niet uitkomen, dan zou de training Ik Leer Leren een oplossing kunnen zijn. Ik Leer Leren is een training voor kinderen vanaf groep 8 die vastlopen in hun schooltaken en leerwerk. Het is geen huiswerkbegeleiding, maar een methode die uitgaat van de al aanwezige kwaliteiten. Aan het einde van de training heeft uw kind:

  • Inzicht in zijn/haar eigen manier van leren
  • Meer grip op het huiswerk.
  • Leren plannen.
  • Meer grip op eventuele faalangst.
  • Betere concentratie.
  • Betere resultaten.
  • Meer plezier in leren.

 

Mocht u meer over deze training willen weten dan kunt u contact opnemen met mij (Anet Wilbrink, 06  46 31 85 47) of kijken op de website www.ikleerleren.nu

 

De eerstvolgende training in Apeldoorn start op 3 november.